Sociálny podnik na KVP odštartoval svoju činnosť

Polievaním novovysadených stromov  na sídlisku KVP odštartovali v stredu (16.10.) činnosť sociálneho podniku. V Košiciach doposiaľ nefungoval žiaden, ide o prvú mestskú časť, ktorá ho zriadila. „Po víkende nám v rámci dobrovoľníckej akcie pribudlo na sídlisku viac ako 130 stromov. Starostlivosť o nich nám prišla ako vhodná aktivita, ktorou spustiť sociálny podnik v praxi. Práce sa začali dnes ráno a  budú ich zatiaľ vykonávať dvaja pracovníci, ktorých máme zmluvne dohodnutých, postupne ich bude viac,“ priblížil prednosta Miestneho úradu mestskej časti Košice-Sídlisko KVP Miroslav Michalus.

Dodal, že ďalších zamestnancov príjme sociálny podnik časom aj cez úrad práce, ide však o zdĺhavejší proces, preto situáciu nateraz mč vyriešila dodávateľským spôsobom. Jednou z podmienok vzniku sociálneho podniku je počas roka zamestnať minimálne 30% sociálne odkázaných a znevýhodnených ľudí. Tí sa budú môcť podľa prednostu Michalusa prihlásiť aj sami. „Na stránke mestskej časti bude v priebehu mesiaca zverejnená výzva, kde budú ľudia informovaní, aké pozície hľadáme a kto sa môže o prácu uchádzať. Šancu budú mať rôzne vekové kategórie, napríklad muži po 50tke, ženy po materskej dovolenke, študenti po ukončení školy a pod. Sú tam naozaj rôzne skupiny, ktoré vieme osloviť.“

Ako hovorí, podnik je v začiatkoch fungovania, aktívnejšie ho plánujú rozbehnúť v priebehu budúceho roka. Počet zamestnancov bude podľa neho záležať od služieb, ktoré budú vykonávať. Z hľadiska finančných možností pôjde nateraz o jednoduchšie manuálne práce, napríklad zametanie lístia, hrabanie, posypávanie chodníkov, polievanie stromov alebo čistenie verejných priestranstiev. Michalus však nevylučuje využitie sociálneho podniku aj na tohtoročnú zimnú údržbu. „Zatiaľ je dohoda, že tá hlavná strojová zimná údržba bude aj naďalej robená dodávateľsky, a to z dôvodu, že ešte nemáme zakúpené mechanizmy. V prípade chodníkov a prídomových komunikácii ale uvažujeme o tom, že sa do toho pustíme prostredníctvom sociálneho podniku. Uvidíme, akou cestou sa ešte vyberieme.“ Doplnil s tým, že podnik sa bude nachádzať v tesnej blízkosti budovy miestneho úradu, ktorá aktuálne slúži aktivačným pracovníkom. V súčasnosti tam už prebiehajú rekonštrukčné práce.

KVP je špecifickou košickou mestskou časťou, pretože si vo vlastnej réžii spravuje viacero činností, vrátane zimnej údržby či správy zelene alebo detských ihrísk. Za tieto služby zaplatí ročne takmer 250tisíc eur. Práve sociálny podnik má za cieľ zefektívniť ich výkon a znížiť tieto náklady. Myšlienka založenia sociálneho podniku vznikla po nástupe nového vedenia, prvé kroky boli odhlasované na marcovom zastupiteľstve. Mestská časť následne požiadala o jeho zaregistrovanie. Štatút na oficiálne prevádzkovanie činnosti získala 1.októbra 2019.

 

Fotogaléria

Dokumenty na stiahnutie

Kontakt

Miestny úrad mestskej časti
Košice-Sídlisko KVP
Trieda KVP 1
040 23 Košice

IČO : 00691089

Telefón:  055 / 789 06 10
Fax:        055 / 789 06 33
Mobil:     0948 780 224

 

 

Vytvorenie účtu - registrácia v online casino - je to veľmi jednoduché.Stačí vyplniť pár koloniek na stránke a stlačiť tlačítko. Bez vytvorenia účtu nebudete môcť hrať za skutočné peniaze a skutočné peniaze aj vyhrať.

V jednom kasíne by ste si mali vytvárať len jeden účet, také sú pravidlá. Určite odporúčame pri vytváraní účtu uvádzať pravdivé údaje. Kasíno ich nezneužie, je licencované a kontrolované v rámci Európskej únie. Vlastne ich ani nemá ako zneužiť.

Ked si budete chcieť poslať vyhraté peniaze na Váš účet v banke, a vaše údaje nebudú správne, bude to oveľa zložitejšie a možno svoju výhru ani nikdy neuvidíte na svojom účte.

Kasína ktoré si namusíte inštalovať na svoj počítač ponúkajú možnosť vytvoriť si účet priamo na ich web stránke. V kasínach ktoré sa inštalujú, nájdete registráciu po otvorení kasíno programu.Nezabudnite, že pri vytvorení účtu a prvom vklade máte nárok na BONUS!