Faktúry, objednávky, zmluvy - do 04.05.2017

Transparentná samospráva

Otvorene o parkovaní na sídlisku KVP (I.časť)

Kúpou automobilu nevzniká právo na parkovanie pri bloku, kde vlastníme, alebo si prenajímame byt. Pri novostavbách už existuje povinnosť postaviť k bytu aj potrebný počet parkovacích miest. Tie si následne majiteľ kupuje a má tak garantované svoje vlastné parkovacie miesto. Pri starších bytoch, ktoré vznikli socialistickou výstavbou však s týmto nepočítali. Parkovacie miesto, je spoločný verejný priestor, na ktorý nemá nikto špeciálny nárok, ani právo.
 

Ako vznikol problém s parkovaním?
Sídlisko KVP bolo projektované v osemdesiatych rokoch minulého storočia a s takým obrovským počtom automobilov sa jednoducho nerátalo. Vtedajšie normy rátali s 0,6 parkovacieho miesta na jednu bytovú jednotku. Dnes je to problém, ktorý trápi všetkých obyvateľov sídlisk v každom väčšom meste na Slovensku. V meste Košice každý deň pribudne 200 nových registrovaných áut na Okresnom úrade. Počet parkovacích miest na bytovú jednotku je na úrovni 1,5 parkovacieho miesta. Na sídlisku nám chýba viac ako 1.500 parkovacích miest, problémom však že KVP sa rozprestiera na 1,78 km2 priestoru a postaviť 1.500 parkovacích miest by znamenalo zabrať väčšinu zelene pred blokmi. Sídlisko jednoducho nenafúkneme a veríme, že nikto z nás nechce žiť vyslovene len v betónovej džungli.

Problémom však nie je vyslovene len počet parkovacích miest, ale najmä ľudský nezáujem a nezodpovednosť. Evidujeme rodiny, ktoré majú 3 a viac áut na domácnosť. Rekordérom na sídlisku bol pán, ktorý parkoval pred blokom 13 svojich vozidiel. Evidujeme každoročne viac ako 30 dlhodobo odstavených vozidiel, ktorých majitelia jednoducho nejazdia a nepoužívajú. Autá však zaberajú parkovacie miesta.

 

Tam, kde neplatia žiadne pravidlá vzniká chaos

Ak chceme tento problém zmierniť, možnosti máme niekoľko, ale je veľmi dôležité, aby sme sa vopred dohodli, aké pravidlá chceme a budeme dodržiavať. Bez pravidiel to bohužiaľ nejde. Parkovanie bez pravidiel je chaos. Tým základným, ktorý už platí dávno na celom území Slovenskej republiky, je zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a ten stanovuje, že zaparkovať môžeme všade tam, kde to predpisy dovoľujú. Konkrétne povinnosti vodiča ohľadom zastavenia a státia, vrátane zákazov sú zakotvené v ustanoveniach § 23 až 25 tohto zákona.

Ak zaparkujeme na miestach, kde to predpisy nedovoľujú, musíme počítať s rizikom pokuty. Platí objektívna zodpovednosť majiteľa motorového vozidla. Nikto to nevie zvrátiť, ani zmeniť, taký je zákon a polícia ho môže uplatňovať podľa svojho uváženia alebo na základe podnetov od občanov, ktoré dostáva.    

Dodržiavanie pravidiel cestnej premávky na úseku zastavenia a státia vozidiel vrátane kontroly porušenia zákazu zastavenia a státia zabezpečujú a vykonávajú príslušníci Policajného zboru (PZ SR) a Mestskej polície mesta Košice (MsP). Tieto organizácie nepodliehajú obci, tzn. Mestská časť Košice – Sídlisko KVP im nevydáva nariadenia a neorganizuje ich činnosť. Máme pravidelné stretnutia a porady, informujú nás o svojej činnosti a predkladajú 2x ročne výkaz svojej činnosti na rokovanie Miestneho zastupiteľstva Mestskej časti Košice – Sídlisko KVP. Vieme ich požiadať o spoluprácu, nemôžeme im nič nariadiť, ani prikázať. Príjmy z pokút za parkovanie, ktoré tieto kompetentné orgány vydajú nikdy neboli a ani nie sú príjmom Mestskej časti Košice – Sídlisko KVP. To je aj jedno z najčastejších klamstiev s ktorým sa stretávame a ktoré si rozprávajú ľudia medzi sebou, aby vyvolávali zbytočné napätie v spoločnosti. Nie je to tak, nie je to pravda.

Chodci a bezpečnosť obyvateľov musia byť na prvom mieste

Mestská časť Košice – Sídlisko KVP požiadala policajné zložky o pravidelnú kontrolu parkovania v neprehľadných zákrutách a priechodoch pre chodcov. To je základná filozofia našej mestskej časti na ktorú nadväzujú ďalšie kroky a aktivity. Na základe žiadosti od firmy KOSIT, a.s. po tom, ako opakovane na niektorých miestach nevedia zmanipulovať a vyviesť kontajnery na odpad, bola MsP vyzvaná na kontrolu parkovania na vyznačených žltých čiarach pri kontajneroch. Ďalej po skúškach prejazdnosti priamo v teréne bola MsP vyzvaná Hasičským a záchranným zborom (HaZZ), aby kontrolovala parkovanie na vyznačených žltých čiarach v zákrutách tam, kde hasičská a záchranná technika nevedela prejsť.

To sú 3 základné oblasti, ktoré sú pravidelne monitorované – priechody pre chodcov, neprehliadne zákruty, žlté čiary pri kontajneroch a na zákrutách. Na prvom mieste je pre nás bezpečnosť ľudí a ochrana chodcov. Chodcami sme všetci, vodičmi len niektorí. Súkromný majetok – auto – nemá prednosť pred bezpečnosťou – životom a zdravím občanov.

Čo s tým budeme robiť?

Nepomôžu nám nenávistné komentáre na sociálnych sieťach, ktoré hlavne nevychádzajú z reálnej znalosti všetkých faktov a údajov. Ak má ktokoľvek z občanov konštruktívny návrh, ako túto situáciu riešiť, sme otvorení na komunikáciu o jeho zavedení do praxe. My chceme problém riešiť rovnako, ako chcete vy. Akurát poznáme limity nášho rozpočtu, legislatívne možnosti a naše kompetencie.

V roku 2019 sme občanov zvolávali na participatívne stretnutie „Spoločný plán“ na tému parkovanie na sídlisku KVP. Prišlo 20 občanov, ktorí mali záujem reálne diskutovať a vec riešiť. Chyba nebola v propagácii podujatia, chyba je v ľuďoch dnešnej doby. Náš záujem končí komentárom na sociálnej sieti. Väčšine sa nechce diskutovať a už vôbec nie niečo reálne urobiť. Všetci poznáme svoje práva, ale nikto sa nechce zaoberať aj našimi povinnosťami. Demokracia nám priniesla slobodu, ale aj zodpovednosť na ktorú tak často radi zabúdame. Smutný obraz našej doby.

To, čo potrebujeme je celosídlisková, transparentná a konštruktívna diskusia vedúca k dohode na reálnych a uskutočniteľných riešeniach, založených na dátach, po vzore iných miest. Nepotrebujeme vymýšľať tzv. „teplú vodu“, riešenia existujú. Iné mestá na Slovensku si týmto procesom už prešli a majú cenné skúsenosti. Ak to nebude riešiť teraz, o pár rokov nás tento problém veľmi rýchlo dobehne, lebo súčasný model je ekonomicky a aj ekologicky neudržateľný. To si všetci uvedomujeme. Týmto sa chceme zaoberať v nasledujúcich rokoch, spoločne s Vami.

Fotogaléria

Kontakt

Miestny úrad mestskej časti
Košice-Sídlisko KVP
Trieda KVP 1
040 23 Košice

IČO : 00691089

Telefón:  055 / 789 06 10
Fax:        055 / 789 06 33
Mobil:     0948 780 224

 

 

Vytvorenie účtu - registrácia v online casino - je to veľmi jednoduché.Stačí vyplniť pár koloniek na stránke a stlačiť tlačítko. Bez vytvorenia účtu nebudete môcť hrať za skutočné peniaze a skutočné peniaze aj vyhrať.

V jednom kasíne by ste si mali vytvárať len jeden účet, také sú pravidlá. Určite odporúčame pri vytváraní účtu uvádzať pravdivé údaje. Kasíno ich nezneužie, je licencované a kontrolované v rámci Európskej únie. Vlastne ich ani nemá ako zneužiť.

Ked si budete chcieť poslať vyhraté peniaze na Váš účet v banke, a vaše údaje nebudú správne, bude to oveľa zložitejšie a možno svoju výhru ani nikdy neuvidíte na svojom účte.

Kasína ktoré si namusíte inštalovať na svoj počítač ponúkajú možnosť vytvoriť si účet priamo na ich web stránke. V kasínach ktoré sa inštalujú, nájdete registráciu po otvorení kasíno programu.Nezabudnite, že pri vytvorení účtu a prvom vklade máte nárok na BONUS!